Stosowanie wywiewów wentylacyjnych i pochłaniaczy w domowych kuchniach

 

W przypadku gotowania w pomieszczeniach kuchennych na większej ilości palników niż 1 często dochodzi do niewydolności naturalnej wentylacji grawitacyjnej, co odczuwa się intensywnym rozchodzeniem się zapachów gotowanych potraw, wzrostem wilgotności pomieszczeń kuchni i sąsiadujących z nią, oraz wzrostem temperatury.

 

 

 

W takich przypadkach często stosowane są odpowiednie pochłaniacze lub wyciągi powietrza. W każdej kuchni musi być zapewniony drożny dostęp do kanału wentylacji grawitacyjnej – jego jakiekolwiek zatkanie spowoduje zatrzymanie przepływu powietrza przez pomieszczenie. Nawet urządzenia takie jak wywiew w momencie kiedy nie będzie on pracować skutecznie zatamuje przepływ całego powietrza w mieszkaniu lub pomieszczeniach kuchni, która zawsze musi być wyposażona w wentylację zapewniającą odprowadzanie spalin z kuchenki.

 

 

Wyciągi stosować można więc w budynkach posiadających przynajmniej 2 przewody wentylacyjne. W innych przypadkach wspierającą wentylację mechaniczną w postaci wyciągu należy odprowadzać bezpośrednio na zewnątrz budynku.